comfortabeler én duurzamer maken. Extra dakisolatie en zonnepanelen stonden al op het programma. Daarnaast moest er een systeem komen dat zowel kan verwarmen als koelen. Want de hitte in de zomer was voor veel bewoners vaak te veel. Zo kwam de woningbouwvereniging in contact met Kessels Installaties, ook uit Nederweert. Lisette Kessels: “We hebben verschillende mogelijkheden onderzocht en kwamen uit op de hybride-oplossing met warmtepomp. Voor het koeltechnische gedeelte hebben we onze partner Airgroup ingeschakeld.”
Groot verwarmingsoppervlak
Waar een traditionele cv-ketel water verwarmt tot 90 graden, gaat een de Daikin Intergas Hybride maar tot 40 graden. “Je hebt daarom een groot verwarmingsoppervlak nodig”, vertelt Cor van der Vliet van Airgroup. “Dus grote radiatoren om de warmte te verspreiden of nog beter: vloerverwarming. Bij renovatieprojecten is het aanleggen van vloerverwarming vaak lastig, omdat de hele vloer dan open moet. Gelukkig hadden we die mogelijkheid in dit project wel. De appartementen moesten daarvoor wel helemaal leeggeruimd worden. Alleen de muren bleven staan.”
Samenwerken
Aannemingsbedrijf Van Heur voerde de renovatie uit. Kessels Installaties en Airgroup opereerden onder Van Heur. “We hebben vier woningen per keer aangepakt”, vertelt Cor. “Vooraf was afgesproken dat de bewoners niet meer dan drie weken het huis uit hoefden. De planning was dus erg strak. Van Heur moest onder andere de vloeren uitfrezen om de leidingen voor de vloerverwarming te leggen. Kessels legde de vloerverwarming aan en verzorgde het sanitaire gedeelte. Airgroup deed het koeltechnisch leidingwerk en het werk in de schachten. Alle werkzaamheden moesten naadloos op elkaar aansluiten om het binnen drie weken gereed te krijgen. Gelukkig was de samenwerking heel goed!”
Thuis testen
Het renovatietraject startte half februari en werd op 8 augustus 2016 opgeleverd. Saillant detail: een paar maanden voordat Airgroup de Daikin Intergas Hybride’s installeerde in Nederweert, plaatste Cor er een in z’n eigen huis. “Ik zag het systeem voor het eerst in de fabriek in België”, vertelt hij. “Ik had er wel vertrouwen in, dus wilde het graag zelf uitproberen. Als een soort pilot. Dezelfde monteurs die de installaties in Nederweert zouden plaatsen, hebben dat eerst bij mij thuis gedaan. Daar hebben ze van geleerd. Je bent bijvoorbeeld snel geneigd een ketel in de hoek te hangen. In deze installatie zit echter een klep met een printplaat voor de warmtepomp. Daar moet je wel bij kunnen!”
Slim en zuinig
Op het dak van het seniorencomplex draaien nu 24 buitenunits van de warmtepompen. Energie krijgen ze via de zonnepanelen, die ook op het dak liggen. “Een gouden combinatie”, zegt Jeroen Peeters, manager Heating bij Daikin. “De hybride is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. In de warmtepomp zit een koudemiddel dat energie haalt uit het temperatuursverschil met de buitenlucht. Daarmee kan het systeem verwarmen of koelen. Is het buiten boven de 7 graden, dan is er geen gas nodig voor het verwarmen. Wordt het kouder, dan wordt het rendement van de warmtepomp lager en gaat de hybride gas bijstoken, precies zoveel als nodig is. Elektriciteit is dan wel duurder dan gas, maar ook duurzamer. En dankzij het hoge rendement wint de hybride het ook qua kosten van een traditionele cv-ketel. Helemaal als je de elektriciteit zelf kunt opwekken, zoals hier in Nederweert gebeurt.”
Eenvoudige thermostaat
Vanwege de leeftijd van de bewoners van het complex, besloten Cor en Lisette eenvoudige thermostaten te installeren. “Het was nog een hele klus om een eenvoudig model te vinden dat geschikt is voor dit systeem”, vertelt Cor. “De thermostaat moet namelijk een verwarmings- én koelfunctie hebben. Als je in de winter de thermostaat op 22 graden zet, betekent dat verwarmen. Maar in de zomer betekent het afkoelen!” De bewoners profiteren dankzij de vloerverwarming van het comfort van een egale temperatuur in de hele woning. Alleen warm tapwater wordt volledig geleverd via de gasvlam. Dankzij de nieuwe installatie stroomt er nu in mum van tijd warm water uit de kraan.
Lekker warm
De bouwploeg werkte het complex van beneden naar boven af. “Dat was de handigste volgorde voor de werkzaamheden in de schachten”, vertelt Cor. “Het hybride-systeem heeft gelukkig geen dikke luchttoevoer- en afvoerleidingen nodig. Want dat zou lastig worden in bestaande bouw.” De woning van mevrouw Janssen-Rutjens was als eerste aan de beurt. “Dat was fijn, want ik was er ook snel weer vanaf”, vertelt ze. “Ik woon hier al sinds 2003. En ineens moest ik voor drie weken mijn huis uit. Dat was omschakelen. Gelukkig regelde de woningbouwvereniging alles. En nu is het hier weer lekker warm!