Bij woningverkoop definitief energielabel nodig

Consumentensite_624_auto_q_Energielabelladder

Voorlopig en definitief energielabel

Alle woningeigenaren krijgen de komende twee maanden een voorlopig energielabel thuis gestuurd. Dit indicatieve energielabel is gebaseerd op basis van de bekende openbare gegevens (bijv via Kadaster) van uw woning. Dit voorlopig energielabel heeft geen formele status.

Wilt u echter uw woning verkopen dan zult u deze om moeten zetten naar een definitief energielabel. Dit kunt u doen via www.energielabelvoorwoningen.nl. U kunt hier inloggen via DigiD en de vooraf ingevulde gegevens, waar nodig, aanpassen. Een deskundige controleert dan op afstand de gegevens. Na akkoord ontvangt u dan uw energielabel, welke 10 jaar geldig is.

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe zuinig een woning is en welke energiebesparende maatregelen u nog kunt doorvoeren. De labelling loopt van A tot G. Waarbij label A zeer energiezuinig is. De voordelen van een energielabel zijn dat het uw koopproces kan versnellen en dat het gunstig kan zijn voor de verkoopprijs.

Wat is mijn (voorlopig) energielabel?

Wilt u weten wat uw voorlopige energielabel is? Kijk dan op www.zoekuwenergielabel.nl.

Wat als er geen energielabel is?

Per 1 januari 2015 ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) toe op de naleving van de energielabelplicht. Dit betekent dat de ILT gaat controleren of het energielabel is overhandigd bij de verkoop, een nieuwe verhuur of de oplevering van een gebouw. De verkoper riskeert anders een boete die kan oplopen tot maximaal € 405.  

(bron: www.rvo.nl)